Οι εκλογές έχουν ένα σημαντικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση των ψηφοφόρων αλλά και των ψηφοθήρων πολιτευτών. Αντικρίζουμε ανθρώπους που σε κανονικές συνθήκες θα μας αγνοούσαν, τώρα να μας χαιρετούν με ευγένεια και να μας κάνουν να νιώθουμε σημαντικοί. Για λίγες ημέρες αποκτούμε αναγνωρίσιμη ταυτότητα πολίτη. Έχουμε όνομα και επώνυμο. Για λίγες ημέρες όλοι μας μιλούν στο πρώτο πρόσωπο και μας κοιτούν στα μάτια, μια και τώρα μας προσφέρουν ως κριτήριο επιλογής το καθαρό κούτελο. Τα χέρια καλό είναι για επικοινωνιακούς λόγους να μη φαίνονται…

Η αλήθεια είναι πως κι εμείς ξεχνάμε εύκολα. Ξεχνάμε όσους βρίζουμε την προηγούμενη περίοδο ως υπεύθυνους για την οικονομική κι όχι μόνο κατάστασή μας. Ξεχνάμε, γιατί στις εκλογές δεν αισθανόμαστε πως είμαστε κομπάρσοι, μόνιμα ριγμένοι στην απονομή των ρόλων. Ο θιασάρχης μας έχει μετατρέψει σε πρωταγωνιστές έστω σε έναν πολυπρόσωπο θίασο. Έστω για λίγες παραστάσεις.
Ξεχνάμε. Γιατί νιώθουμε πως τους κρατάμε στο χέρι. Πως έχουν την ανάγκη μας Ποιοί; Μα αυτοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία και τώρα ζητούν την ψήφο μας. Το επιβεβαιώνει και η διακαναλική συγκινητική ομιλία του πρωθυπουργού της χώρας μας. Κι αυτός μας κοίταξε στα μάτια – σαν τον προηγούμενο – και μας έθεσε το δίλημμα να επιλέξουμε το είδος της θηλιάς που θα μας πνίξει αργά αλλά σταθερά. Χρωστάμε είπε πολλά και σε πολλούς. Φταίει η διαφθορά είπε και η φοροδιαφυγή.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί το λέει κατάμουτρα σε εμάς. Τόσα χρόνια υπουργός δεν γνωρίζει τους απατεώνες; Κι αν δεν τους γνωρίζει γιατί δεν ρωτά τον Πάγκαλο;

Ας πάει να τον ρωτήσει και να τα πάρει πίσω από αυτόν και τους ομοίους του. Εγώ πάντως και όπως  πολλοί φίλοι και συνάδελφοι που γνωρίζω, δεν βρεθήκαμε ποτέ ομοτράπεζοι τους αλλά και δεν είχαμε ποτέ την δυνατότητα να πλουτίσουμε σε μια ή δυο τετραετίες όπως  έπραξαν πολλοί πολιτικοί μέσα κι έξω από την Βουλή, δικαιολογούμενοι με συναισθηματικές μπαρούφες για τις ανάγκες των παιδιών τους. Εμείς για να ξεχρεώσουμε ένα σπίτι χρειαζόμαστε δυο θητείες σε αυτήν την ζωή.
Ο πατέρας μου ήταν βιομηχανικός εργάτης και έτρεχε σε διάφορες δουλειές να τα βγάλει πέρα. Μεγάλωσε τέσσερα παιδιά. ¨Όταν πέθανε είχε στο λογαριασμό του λιγότερα χρήματα από όση ήταν η μηνιαία σύνταξή του. Τον θυμάμαι πάντα να μου λέει να είμαι τίμιος και αυτό για μένα είναι παρακαταθήκη ηθικής αξιοπρέπειας που θέλω κι εγώ να αφήσω στα παιδιά μου μαζί όμως και με μια επιπλέον λέξη. Αυτή του «αγώνα». Η ζωή κερδίζεται. Δεν χαρίζεται από χαρισματικούς ηγεμόνες στους ελεήμονες υποτελείς  προσκυνητές τους.

Μας απειλούν οι φορείς του δικομματισμού θέλοντας να μας γεμίσουν φόβο και να μας υφαρπάξουν την ψήφο και να παραβλέψουμε πως αυτοί κυβερνούσαν την Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση, πως οι ίδιοι δημιουργούσαν τα περιβάλλοντα που δημιούργησαν τις ικανές συνθήκες για μίζες και χρηματισμούς, πως αυτοί με τους κυβερνητικούς τους συνδικαλιστές ενίσχυσαν  την κουλτούρα του πειθήνιου χειραγωγημένου κομματικού στρατού.

Και έρχονται οι ίδιοι φορώντας το μανδύα του νεωτεριστή φωτισμένου ηγεμόνα να μας πείσουν με παλαιά κόλπα. Κι εμείς νομίζαμε πως το Καραμανλής ή τανκς θα ήταν θέμα για μαυρόασπρο ντοκιμαντέρ! Αλλά η ζωή κρύβει μονότονα επαναλαμβανόμενες επαναλήψεις.

Πώς το είπε καλυμμένα ο ΓΑΠ; Εμένα ή το χάος ή Τατούλη ή μπέρδεμα μεγάλο;
Μα αγαπητέ πρωθυπουργέ, εμείς ως εργαζόμενοι είμαστε ήδη ένα βήμα πριν το χάος. Αλλά σε διαβεβαιώνουμε πως δεν θα πέσουμε ψηφίζοντας την δική σου πολιτική σωτηρία.

Δεν το αισθάνεστε γύρω σας; Είναι ο φόβος, η απελπισία , ο θυμός και η οργή που θα πυροδοτήσουν την έκρηξη που θα ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό που στήνουν στην πλάτη μας και που ταυτόχρονα θα προκαλέσουν τον τρόμο στους  αντιπάλους μας, την οικονομική – πολιτική ελίτ που από την μια μας προσμετρά σαν άψυχους αριθμούς και από την άλλη τρέμει στην ιδέα πως μπορεί να χάσει τα τοκογλυφικά της χρήματα από  μια λαϊκή εξέγερση πέρα από τις νομιμοποιημένες εκλογικές διαδικασίες.
Φίλοι και φίλες σε αυτές τις εκλογές ας είμαστε εμείς που θα φοβίσουμε όσους έβαζαν και βάζουν ενέχυρο τα όνειρά μας.

Ο Ηλίας Μπουργουτζής είναι δάσκαλος, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κέρκυρας με την Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου