Ανακοίνωση της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια



Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια καταδικάζει την αντιδημοκρατική μεθόδευση του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων Νήσων, η οποία κατέληξε στην εκβολή της παράταξής μας από τη συνεδρίαση της 26ης -2-2011.

Η εκβολή μας από το περιφερειακό συμβούλιο θεωρούμε ότι σχετιζόταν με την εισήγησή μας σχετικά με την ανάκληση των αδειοδοτήσεων για το Αιολικό Πάρκο στον Παντοκράτορα και τα Λατομεία Τρουμπέτα. Άλλωστε, τα επιχειρήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα επί του θέματος τη περασμένη βδομάδα ήταν συντριπτικά. Η αναβολή του θέματος από το περιφερειακό συμβούλιο (για 2η φορά), τη στιγμή που η ENOVA έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες στην κορυφογραμμή του Παντοκράτορα, αντικειμενικά ήταν μια απόφαση που λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων της πολυεθνικής αυτής εταιρείας.

Το σχέδιο της εκβολής πάτησε σε δύο παράγοντες. Στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς πάρα πολλοί μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και περιβαλλοντικοί σύλλογοι για να υπερασπιστούν τη δημόσια παιδεία (μεταφορές μαθητών – συγχωνεύσεις σχολείων) το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον (αιολικό πάρκο παντοκράτορα – λατομεία τρουμπέτα). Υπήρχαν λοιπόν δύο κακές συντεταγμένες για την κυρίαρχη πολιτική: Η θερμή παρουσία του κόσμου και οι αποκαλύψεις της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς για το θέμα του Αιολικού Πάρκου – Λατομείων. Ήταν προφανές πως ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν ήθελε να συζητηθεί ούτε το θέμα των συγχωνεύσεων (στην Α/θμια έχει εισηγηθεί ο ίδιος καταργήσεις σχολείων), πράγμα που φάνηκε με την επίμονη άρνησή του να συζητηθεί το ζήτημα της επικείμενης κατάργησης του Γ. Σκριπερού , όταν  ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, μόνος πια, χωρίς τη συμπαράσταση άλλων γονέων, έθεσε το ζήτημα.

Γι’ αυτό ο κ. Άνθης αποφάσισε να δυναμιτίσει το κλίμα, να αποπροσανατολίσει τον κόσμο και να διαλυθεί το περιφερειακό συμβούλιο. Φρόντισε λοιπόν να «ξεχάσει» αυτό που ως πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου είχε δεχτεί, ότι η Αντικαπιταλιστική Αριστερά ως παράταξη είχε δικαίωμα λόγου (όχι ψήφου, καθώς η εκλεγμένη εκπρόσωπός μας ήταν ασθενής). Δεν είχε ξεχάσει όμως ότι είχαμε αναλάβει την εισήγηση για το Αιολικό Πάρκο στον Παντοκράτορα και τα λατομεία Τρουμπέτα. Έτσι, ο κ. Άνθης, με την έπαρση ενός Βοναπάρτη φώναζε στο πλήθος (!) ότι δε θα ξεκινήσει η συζήτηση αν δεν αποχωρήσει η Αντικαπιταλιστική Αριστερά!

Η παράδοση του κ. Άνθη (ψαλίδια – κόφτες μπροστά από τα σχολεία) επιβεβαιώθηκε άλλη μια φορά με την κλήση της αστυνομίας για να βάλει την τάξη σε ένα πολιτικό σώμα και να μας απομακρύνει από την αίθουσα. Εμείς, ως παράταξη, αποφασίσαμε να μην παίξουμε το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού που είχε ξεκινήσει ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου. Απευθυνθήκαμε στους συγκεντρωμένους και ζητήσαμε να ξεκινήσει το περιφερειακό συμβούλιο για τα θέματα εκτός ημερησίας διάταξης (λεωφορεία – κλείσιμο σχολείων).

Όταν ξεκίνησε η διαδικασία της ημερήσιας διάταξης ο κ. Άνθης αγνόησε την πρότασή μας να θέσει στο σώμα το ζήτημα της συμμετοχής μας στην διαδικασία με δικαίωμα λόγου και μόνο. Δυστυχώς, οι παραπάνω αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας του κ. Σπύρου δεν καταγγέλθηκαν από τις λοιπές αριστερές παρατάξεις. Μάλιστα, ο κ. Γουλής, αντί να στηρίξει το δικαίωμα της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς να συμμετάσχει με δικαίωμα λόγου στο περιφερειακό συμβούλιο, επεδίωξε επανειλημμένα να εκμεταλλευτεί την αποβολή μας από την συνεδρίαση, προκειμένου να εμφανιστεί ο ίδιος ως εισηγητής. Το ήθος και η αγωνιστική παράδοση του πολιτικού του χώρου θα έπρεπε να τον οδηγήσουν κατ’ αρχήν να υπερασπιστεί την δυνατότητα συμμετοχής μας στην συνεδρίαση με δικαίωμα λόγου και μόνο και στη συνέχεια, εάν η προσπάθεια του απέβαινε άκαρπη, να αγωνιστεί για να συζητηθεί οπωσδήποτε το θέμα και να μην αναβληθεί. Ενεργώντας έτσι θα εξέφραζε τη γνώμη και τις διαθέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών και στελεχών της Λαϊκής Συσπείρωσης. Οι καιροί δεν ευνοούν «ανιστόρητους συμβιβασμούς» με τις πλειοψηφίες του Καλλικράτη εις βάρος της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς ούτε και εξασφαλίζουν την πραγματική ηγεμονία στον αριστερό χώρο.

Από τη δική μας πλευρά θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών, περιβαλλοντικών φορέων, κατοίκων και πολιτών εναντίον των δημίων του ελληνικού λαού και των συνεργατών τους, μέχρι την εκδίωξή τους με μαζική λαϊκή πάλη, την άρνηση πληρωμής του ιμπεριαλιστικού τοκογλυφικού χρέους, την εξασφάλιση των λαϊκών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενάντια στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και την περιβαλλοντική καταστροφή. Παλεύουμε να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή του καπιταλισμού και τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση.



Κέρκυρα, 28-2-2011






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου