Η μάχη για τη δημόσια υγεία τώρα ξεκινά!

του Λευτέρη Μαρκάτη*

11 συγκλονιστικές ημέρες έφεραν με εντυπωσιακό τρόπο στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής και πολιτικής ατζέντας το θέμα της λαϊκής υγείας αλλά και τη δυνατότητα πραγματικού συντονισμού αγωνιζόμενων κλάδων! Με κέντρο την κατάληψη του Υπουργείου Υγείας και ορόσημο το μεγαλειώδες συλλαλητήριο την Τετάρτη 9-2 όπου πάνω από πέντε χιλιάδες – 5000 - !!! – γιατροί πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας (με συμμετοχή εργαζομένων όπως απεργοί της ΕΘΕΛ !)

Ο νέος νόμος –έκτρωμα του Υπουργείου Υγείας αποτελεί μια σαρωτική προσπάθεια επιβολής άκρως αντιδραστικών ρυθμίσεων που υπαγορεύονται από την πολιτική κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ σύμφωνα με το «Μνημόνιο 3» :

1) Το σύστημα προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων παραδίνεται σε ιδιωτικές εταιρείες managers.Οι κρατικοδίαιτοι ιδιώτες που συμμετείχαν άμεσα στην επί δεκαετίες καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων με σκανδαλώδεις συμβάσεις περίθαλψης, θα «επιβραβευθούν» αναλαμβάνοντας και την ... συγκεντροποίηση της μίζας των προμηθειών

2) Με τις αντιδραστικές ρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια περίθαλψη ( δημιουργία ενός φορέα ασφάλισης-ΕΟΠΥΥ ) πλήττονται…θανάσιμα τόσο η παροχή περίθαλψης στη λαϊκή πλειοψηφία όσο και τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων γιατρών που εργάζονται ή είναι συμβεβλημένοι με τα κοινωνικά ασφαλιστικά ταμεία. Για τους συμβαλλόμενους γιατρούς, προβλέπεται σύμβαση «τύπου ΟΑΕΕ» με πενιχρή μηνιαία πάγια αντιμισθία όπως επί λέξει αναφέρει το «3ο επικαιροποιημένο μνημόνιο για την υγεία. Ανοίγει βεβαίως ορθάνοιχτα η πόρτα στην εργολαβία ιατρικής εργασίας και στη μεσολάβηση εταιρειών – «πολυϊατρείων» που θα συνάπτουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ απασχολώντας γιατρούς-σκλάβουςτων 500 ευρώ τον μήνα

3) Με άλλη μια σειρά διατάξεων επιχειρείται η αντιδραστική αναδιαμόρφωση της ιατρικής ιεραρχίας στο ΕΣΥ με κατάργηση και των τελευταίων υπολειμμάτων της συλλογικής σύμβασης.

4) Οι ρυθμίσεις για τη διανομή του φαρμάκου και τους φαρμακοποιούς οδηγούν στην πλήρη εμπορευματοποίηση του ευαίσθητου κλάδου ενώ καταδικάζουν σε κλείσιμο χιλιάδες μικρά και μεσαία φαρμακεία.
Με αιχμή την αντιπαράθεση σε αυτό το καταστροφικό νομοσχέδιο ξεκίνησε μία συγκλονιστική κινητοποίηση του ιατρικού κλάδου με συμμετοχή όλων των φορέων και κέντρο αγώνα την κατάληψη του Υπ.Yγείας .Σε μία διαρκή ανοιχτή συνέλευση ( δεκάδων ωρών,για έντεκα συνεχείς μέρες ) τέθηκαν οι βάσεις για μία νέα ενότητα αιτημάτων του και στοχεύσεων από το ιατρικό κίνημα που αποτυπώθηκαν στα 12 σημεία του ιστορικού πλαισίου απόφασης της κατάληψης . Κεντρικός-στρατηγικός στόχος είναι η πάλη για ένα δωρεάν-αποκλειστικά δημόσιο-σύγχρονο-ισότιμο-καθολικό σύστημα υγείας που να καλύπτει τις αυξανόμενες ανάγκες του λαού για υγεία και να προσφέρει εργασιακή αξιοπρέπεια στους λειτουργούς του.
Καθοριστικό αναδείχθηκε το ζήτημα του διακλαδικού, παλλαϊκού συντονισμού για την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ – ΔΝΤ, για την ανάδειξη του θέματος των κοινωνικών αγαθών (υγεία, παιδεία, συγκοινωνία κλπ) σε κεντρικό πολιτικό θέμα παλλαϊκού αγώνα!
Ανεξίτηλες θα μείνουν στη μνήμη μας οι στιγμές συντονισμού με τους απεργούς της ΕΘΕΛ και το σύνθημα YΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ,ο πραγματικός κοινωνικός διάλογος με τους ασθενείς κατά τη συνταγογράφηση στο ισόγειο του υπουργείου υγείας ( διαλύοντας τον απεργοσπαστικό μηχανισμό του κ.Λοβέρδου.. ) και τέλος η συγκλονιστική στιγμή της συμπαράστασης στους εργάτες-απεργούς πείνας της οδού Ηπείρου με την πορεία της κατάληψης να φωνάζουν: ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ!
Επόμενο ραντεβού του αγωνιζόμενου ιατρικού κόσμου στην απεργία 23/2 !


*Είναι Γιατρός, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κέρκυρας και της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου